Column: Ergens bij Eindhoven

De muzikale pareltjes die Roger – the Voice of Supertramp – Hodgson 6 jaar geleden over ons liet neerdwarrelen gaven Bospop een ongekende glans. Geen wonder dat het publiek hartstochtelijk om een toegift vroeg. Nu is de klok in festivalland onverbiddelijk. Verderop staat immers een volgende artiest te trappelen. Het liefst was Hodgson tot aan de ontbijttafel doorgegaan, maar ook hij begrijpt dat de spontaniteit die muziek juist interessant maakt ver te zoeken is in de zakelijke wereld van de concertmakelaardij. The dollar got you dancing: Roger maakt het ons duidelijk in het lied Child of Vision. En wie zich op een festival niet aan de gelimiteerde speeltijd houdt pleegt contractbreuk, al zing je in blessuretijd nog zo blijmoedig over ontbijten in Texas, waar iedereen een miljonair is. Zijn toegift moeten we alleen daarom al waarderen, want in de coulissen zag ik de slagschaduw van advocaten opdoemen, stopwatch in de hand. Om over de toorn van een Nederrockdiva maar te zwijgen. Het sluitstuk van die avond, Anouk, stond lang en breed op het hoofdpodium toen in de tent de laatste echo uitdoofde van de stem van Supertramp. Wachten op Hogdson, dat zal me geen tweede keer gebeuren, moet Anouk gedacht hebben. Deze editie spelen Anouk en Roger Hodgson weer achter elkaar op Bospop, alleen in omgekeerde volgorde. Iedereen blij. Hodgson weet dat de tent in Weert aanvoelt als een warm bad, zeker als dat bad voorverwarmd is door Anouk.

Nog voor zijn optreden officieel bevestigd werd had ik goede hoop dat Roger weer zou komen. Op zijn eigen website stond dat hij 9 juli een concert zou gaan geven, ergens bij Eindhoven. Meer details zouden snel volgen, aldus de website. Eindhoven? Van de muziekmanagers en boekingsbureaus mocht het dan niet meteen bekend worden, maar laten we wel wezen: waar gaat een artiest als Hogdson in de buurt van Eindhoven optreden, wanneer op hetzelfde moment de moeder van de classic festivals in Weert haar poorten geopend heeft? 9 juli staat Roger dus gewoon op Bospop, vlak bij de Eindhovenseweg. Of zou het adres voor verwarring hebben gezorgd?

Of je Weert nu wel of niet tot de regio Eindhoven moet rekenen is een discussie van een andere orde. De geschiedenis leert ons dat er aardig wat verwantschap bestaat tussen Weert en Eindhoven. Je ziet het vandaag nog terug in beide gemeentewapens. Ze kennen allebei drie hoorns, die afkomstig zijn van het geslacht van Horne. Onder hun bewind werd de hele regio pas groot. In Weert bereiden we ons al voor op het herdenkingsjaar 2018. Dan is het 450 jaar geleden dat Alva op de Grote Markt in Brussel Philips van Horne liet onthoofden. Het werd het startpunt van de Opstand tegen de Spaanse overheerser. In 1568 werd de kiem gelegd tot wat uit zou groeien tot de Staat der Nederlanden. Met dank aan de bekendste graaf van Horne, heer van Weert. En wanneer we een kleine blik vooruit mogen werpen naar dat herdenkingsjaar: het zou zomaar kunnen gebeuren dat Alice Cooper naar Bospop komt. Of je het een vorm van goede smaak vindt of niet, een onthoofding vormt in elk geval een vast onderdeel van zijn groteske rockshow. Hou de website van Alice Cooper maar in de gaten of hij in de regio Eindhoven een concert gaat geven. Dan weet je genoeg.

Paul Sterk

Zowel gedurende de voorbereidingen maar ook tijdens het Bospop festival zelf schrijft Paul Sterk columns voor de Bospop site. Paul is tevens de schrijver van de rock ‘n’ roll roadnovel: Via sterren en zeemeerminnen. In september 2011 verscheen Apostel van Tricht, zijn nieuwe roman.
Lees alle Bospop columns van Paul Sterk.