Blog – Krakende wagens worden glimmende bolides

Woensdag 17 februari jl. 12.00 uur Paradiso-Amsterdam. Jan Smeets kondigt het programma van Pinkpop 2016 aan. Op dat moment zijn de headliners al bekend met veel positieve maar ook opvallend veel negatieve reacties. Iedereen heeft wel een mening over de aanwezigheid van sir Paul McCartney. Oud, achterhaald, niet meer van deze tijd etc. Het zijn kortzichtige klagers zonder muzikale kennis die veelal refereren aan die baanbrekende superband uit de jaren ’60 maar schijnbaar totaal niet op de hoogte zijn van de muzikale invloed en bijdrage die onze “sir” in de jaren ’70, ’80, ’90, ’00, ’10 tot nu levert. Ik ken niemand die zo lang op zo hoog niveau zijn deun (zonder “tje” er achter) meeblaast in de muziekwereld. Er zijn er maar weinig die in hun werkzame leven zo’n prestatie leveren. McCartney is van uitzonderlijke kwaliteit en houdbaarheid. Na het beatle-tijdperk heeft hij 10 jaar lang grote successen gehad met zijn band Wings. In al genoemde decennia heeft hij samenwerkingsverbanden gehad met gerenommeerde artiesten uit die tijd zoals o.a. oudgedienden Johnny Cash, Brian Wilson en Tony Bennet maar ook de wat jongere als Stevie Wonder, Paul Weller, Elvis Costello en Michael Jackson en recent met Kanye West, Rihanna en Dave Grohl.
Met deze info probeer ik de kennis van de sceptici wat op te poetsen. Het is dus geen “krakende wagen” die in juni naar landgraaf rijdt maar een glimmende bolide met daarin de grootste ster uit de popgeschiedenis van de laatste 50 jaar.
De klagers over het, overigens veelzijdige, programma van Pinkpop worden geloochenstraft door de recordverkoop van zaterdag 20 februari jl. Ik voorspel dat Pinkpop binnen afzienbare tijd is uitverkocht.

In 2015 heeft Bospop bovenstaande in klein formaat en iets andere wijze meegemaakt. Bij de bekendmaking van ZZ Top waren de negatieve reacties niet van de lucht. Bij de latere toevoegingen aan het programma sloeg de sfeer om en kwamen we in een positieve flow terecht. De verkoop liep op en het resultaat was uiteindelijk een bospopdag die qua aantallen op plaats 4 in de bospopgeschiedenis staat. De krakende wagen die we aanvankelijk op de weg hadden werd ingeruild voor een glimmende bolide met ZZ Top aan het stuur en Melissa Etheridge op de achterbank.

Ik moet bekennen dat ik bij de eerste bekendmaking van ons 2016-programma enigszins verrast was over de overwegend positieve reacties daar waar we in het verleden vaak kritisch werden benaderd. We zijn dit jaar gelijk in die glimmende bolide gekropen en rijden met volle vaart naar een vol festivalterrein. De krakende wagen houden we in de stalling.

Peter Verkennis
Voorzitter Stichting Bospop

7 maart 2016

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken