Expositie Brian Griffin in crossroads area

IAN DURY, THE CLASH, DEPECHE MODE, ECHO & THE BUNNYMEN, IGGY POP, KATE BUSH, THE SPECIALS, SIOUXSIE AND THE BANSHEES, ELVIS COSTELL0 EN ONTELBAAR VEEL ANDERE STERREN: ALLEMAAL VERSCHENEN ZE VOOR DE LENS VAN BRIAN GRIFFIN, EEN VAN DE MEEST INVLOEDRIJKE POPFOTOGRAFEN VAN ONZE TIJD.

Van 13 T/M 15 juli tijdens BOSPOP, exposeert de Britse fotograaf Brian Griffin, zijn werk in de BOSPOP POP UP GALLERY op het festivalterrein. De BOSPOP POP UP GALLERY toont werk uit de collectie van Brian Griffin – met veel aandacht voor beeld uit het boek ‘POP’ – en een selectie korte films en video’s.

Griffin (Birmingham, 1948) wilde modefotograaf worden, maar toen hij eind jaren zeventig zijn portfolio aan het legendarische Stiff Records liet zien, kon hij direct aan de slag. In de decennia die volgden, groeide hij met zijn experimentele en surrealistische stijl uit tot dé visuele verhalenverteller van de New wave-, postpunk- en New romantic-beweging. In zijn boek ‘POP’, dat in november 2017 verscheen, heeft de Engelse fotograaf een compilatie van zijn mooiste werk samengebracht. Meer dan 160 album- en singlehoezen, posters en persfoto’s van ruim 100 bands en artiesten. Een groot deel ervan werd niet eerder gepubliceerd.

 

PROGRAMMA:

Op vrijdag 13 juli start vanaf 18:30 uur het Bospop Business Event met een Meet & Greet met Brian Griffin. Griffin zal kort worden voorgesteld en geïnterviewd door collega fotograaf Theo Derksen, gevolgd door een bezoek aan het festivalterrein en de tentoonstelling.

Zo kun je een portret laten nemen door Griffin. Waarbij de oplage 1 is en je een certificaat van echtheid ontvangt. Dit is beperkt tot maximaal 10 personen voor de prijs van €1250,00 p.p. excl. btw. Uiteraard zal Griffin met veel plezier zijn werk persoonlijk toelichten waarbij je zijn werkwijze kunt beleven in deze unieke sessie.

Bospop biedt deze zakelijke netwerkavond incl. lopend buffet aan voor een all-in bedrag van slechts € 39,50 p.p. excl. btw. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bestel daarom snel uw kaarten op: www.bospop.nl/bbe

 

VERDER PROGRAMMA:

Brian Griffin | tentoonstelling

Vrij 13 juli | 20:00 tot 23:00 uur galerie open (toegang gratis)

Zat 14 juli | 12:00 tot 19:00 uur galerie open

Zon 15 juli | 12:00 tot 19:00 uur galerie open

Brian Griffin | signeersessie albumcovers

Zat 14 juli | 13:00 tot 15:00 uur

Zon 15 juli | 13:00 tot 15:00 uur

 

DE TENTOONSTELLING:

Samenstelling: Lilian Creemers www.liliancreemers.info | Theo Derksen www.theoderksen.com

Met speciale dank aan Brian Griffin www.briangriffin.co.uk | Stichting Bospop www.bospop.nl

Met dank aan Noorderlicht | huis voor fotografie www.noorderlicht.com

 

BIOGRAFIE | BRIAN GRIFFIN | BOSPOP POP UP GALLERY

Brian Griffin is een van de invloedrijkste fotografen van zijn generatie. Samen met andere illustere iconen van de zogenoemde ‘British Photographers of the Thatcher Years’ – Martin Parr, Paul Graham, Jo Spence en Victor Burgin – bepaalde hij in de jaren zeventig en tachtig het imago en de populariteit van honderden bedrijven en artiesten. Door zijn onorthodoxe talent, avonturierszin en herkenbare en spannende beeldtaal schopte Griffin het op vele vlakken tot de absolute top: als filmmaker en reclame- en popfotograaf. Zijn inspiratie komt meer uit het werk van schilders en kunstenaars dan uit dat van andere fotografen. Met name invloeden van de expressionistische cinema en het werk van schilder Caspar David Friedrich zijn terug te vinden in Griffins oeuvre.

Griffin wordt in 1948 in Birmingham geboren, maar groeit op in Lye in de Black Country, een gebied dat in die jaren leefde van de steenkoolwinning. Op zijn twintigste vertrekt Griffin en gaat fotografie studeren aan de Manchester Polytechnic. Daar leert hij volgens eigen zeggen alleen “how to lose my virginity and smoke”. In 1972 zet hij als relatieve outsider aan de oevers van de Theems een studio op, in de Londense wijk Rotherhithe. Hij gaat werken voor business-magazine ‘Management Today’ en leert de fijne kneepjes van het vak. Als eind jaren zeventig de economie krimpt en er minder werk is, meldt hij zich met zijn portfolio op de burelen van het legendarische Stiff Records.

In het decennium dat volgt, groeit Griffin met zijn experimentele en surrealistische stijl uit tot dé visuele verhalenverteller van de New wave, postpunk- en New Romantic-beweging.

Het fotograferen van de cover van Joe Jackson’s ‘Look Sharp’ betekent zijn grote doorbraak in de muziekscene. Ian Dury, The Clash, Depeche Mode, Echo & the Bunnymen, Iggy Pop, Kate Bush, The Specials, Siouxsie and the Banshees, Elvis Costello en ontelbaar veel andere sterren verschijnen voor de lens van Griffin.

Bijna alle iconische LP-hoezen uit de jaren tachtig zijn van zijn hand en het artwork voor ‘A Broken Frame’ (1982) van Depeche Mode wordt nog altijd gezien als een van de mooiste albumcovers ooit. The Guardian riep hem in 1989 uit tot ‘Photographer of the decade’ en in 2005 noemde de British Journal of Photography Griffin “the most unpredictable and influential British portrait photographer”.

Griffin bracht meer dan twintig boeken uit, heeft wereldwijd al meer dan vijftig solo-exposities en zijn werk zit in de collecties van onder meer de Victoria & Albert Museum in Londen, The Arts Council of Great Britain in Londen, Art Museum Reykjavik in IJsland en de Mast Foundation in Bologna. Begin jaren negentig verschuift Griffin’s focus van de foto- naar de filmcamera en legt hij zich toe op muziekvideo’s, reclamewerk en portretten, van grootheden als Helen Mirren, Vivienne Westwood, Damian Hirst, Sebastian Coe en Jonathan Ross.

Hij woont en werkt in Londen.

In het boek ‘POP’, dat in november 2017 verscheen, bracht de Engelse fotograaf een compilatie van zijn mooiste werk samen: meer dan 160 album- en singlehoezen, posters en persfoto’s van ruim 100 bands en artiesten. Een groot deel ervan werd niet eerder gepubliceerd.

 

De expositie van Brian Griffin op Bospop wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdragen van de Gemeente Weert.