De kat van Sting die een hoed was

Waarschijnlijk bent u bekend met ‘mama appelsap’. Dat je iets anders hoort dan er gezongen wordt. Het begrip verwijst naar wat Michael Jackson zou zingen in Wanna Be Startin’ Something: mama se, mama sa, mama appelsap. We zagen de Kings Of Leon hier donderdag nog aan het werk. Ze lijken in de openingsregels van hun wereldhit Sex On Fire te zeggen: eeuwen geleden, ton met zout. Ik hoorde het nu ook live. Kensington, zondag afsluiter op Bospop, heeft ook een mama appelsap in hun lied Riddles: Where we will go, we’ll be lost in the Lidl. Nu geloof ik meteen dat je in de Lidl kunt verdwalen. Ik ben niet voor niets groot geworden met The Clash die ons vertelde: I’m all lost in the supermarket. Het erge is, als je dit eenmaal weet, laat het je nooit meer los. Soms duurt het jaren eer je in de gaten hebt wat er daadwerkelijk gezongen wordt.

Niet dat ik er een Nederlandstalige tekst in hoor, maar op Synchronicity, het fraaie laatste studio-album van The Police meende ik altijd dat Sting in King Of Pain zong: There’s a black cat caught in the high tree top. Als kattenvriend kon ik me er van alles bij voorstellen. Een kat hoog in een boom, op de nok van het dak of in de dakgoot, echt, ik heb er ervaring mee. Het klaaglijke gemauw bij feline noodgevallen ken ik als geen ander. Een ongrijpbare en hulpeloze zwarte kat als symbool voor de koning van de pijn, dat zag ik met mijn dichterlijke geest natuurlijk voor me. Verder bezong Sting in King Of Pain heel wat andere dieren. There’s a dead salmon frozen in a waterfall. There’s a blue whale beached by a springtime’s ebb. There’s a butterfly trapped in a spider’s web. There’s a red fox torn by a huntsman’s pack. There’s a black-winged gull with a broken back. Binnen die beestenboel lag het voor de hand dat ik ‘cat’ hoorde. Gewoon wel móést horen. In werkelijkheid zong Sting ‘hat’. Er zat dus een hoed in Stings boom. Battus schreef over dit verschijnsel ooit een boek: Een kettertje verschik / een lettertje verschil. In plaats van dat je het met een korreltje zout neemt, kan een andere letter inderdaad een ton met zout aan verschil maken.
Tot mijn vreugde stond King Of Pain ook op Bospop op de setlist. Hoorde ik als enige van de duizenden bezoekers in het veld dat hij ‘cat’ zong? Maar of het in zijn lied nu om een hoed of een kat gaat: hoedje af voor maestro Sting. Want hij houdt woord door naar Bospop te komen, nadat hij drie jaar geleden helaas moest afzeggen. Dezelfde maan die je boven Bourbon Street kunt zien hing boven het podium. En ik hing aan zijn lippen, terwijl mijn beide katten thuis vredig op de bank lagen te slapen.

Paul Sterk
Sinds 2009 is Paul Sterk huiscolumnist van Bospop.

Paul Sterk schreef eerder over Sting en de uitloopgroef van ‘Message in a Bottle’. Dat is te lezen in de Bospop-column Undercover Police