Undercover Police

Sommige muziek ontdek je pas op een later moment, terwijl de muzikanten al jaren daarvoor aan de weg zaten te timmeren. Neem bijvoorbeeld The Doors. Ik zit net op de basisschool wanneer Jim Morrison definitief doorbreekt naar de Overkant waarvan niemand ooit is teruggekeerd. En huize Sterk is in die dagen alles behalve een Hardrock Café.

Omgekeerd zijn er artiesten die je vanaf hun eerste album in het hart sluit en waar je samen mee opgroeit. Op de middelbare school zijn daar ineens de langspeelplaten Outlandos d’Amour en Regatta de Blanc van The Police. Ik zing volop mee met fantasieklanken als Rio Riay Riayo, terwijl de versterker spontaan een tikkie hoger wordt gezet. De song Message in a Bottle is het openingsnummer van Regatta de Blanc en zorgt voor een wereldwijde doorbraak van The Police. Als solo-artiest speelt Sting dit lied nog regelmatig, maar ik heb hem nooit de complete tekst horen vertolken die op de oorspronkelijke elpee staat.

Bij wijze van afsluiting herhaalt Sting ‘Sending out an S.O.S’ haast eindeloos, terwijl het geluid langzaamaan terug wordt gebracht naar bijna onhoorbare proporaties. Maar goed, je zit thuis die plaat te draaien en wanneer je de volumeknop tijdens het einde van de plaat maximaal open zet hoor je hem de laatste keer echt iets anders zingen. (Tip: daarna moet je de volumeknop snel weer lager zetten, anders word je weggeblazen door het volgende nummer.) In de geest van een geheim agent gaat The Police in de slotseconden van Message in a Bottle undercover, een stuk subtieler trouwens dan onze eigentijdse variant die Undercover Burgemeester heet. De laatste zin van het lied klinkt duidelijk als ‘Sending out an S.O. Blue’. Dan komen de vragen. Blue in de betekenis van blauw op straat?  Het tragische blauw van feeling blue? Blauw als de hoes van Regatta de Blanc? Een verkapte oproep om meer songs van The Police op de radio te horen?

Sommige betekenissen in liedjes achterhaal je pas op een later moment, terwijl je de tekst al jarenlang uit je hoofd kent. The Police heeft in haar fles een boodschap verstopt, want het lied sluit af met ‘Sending out an ESSO Blue’. Met dank aan het internet kwam ik er pas decennia later achter dat Sting het brandstofmerk ESSO Blue bedoelde, iets wat hij in een interview bevestigde.In de jaren dat Sting in Engeland opgroeide was er een reclamecampagne van ESSO Blue op televisie die iedereen kende. Daar zong het animatiemannetje Joe the ESSO Blue Dealer: ‘Boom, Boom, Boom, Esso Blue!’

Misschien moesten we op Bospop voor Sting een spandoek ophangen met een tekst als: Please sing Sending out an ESSO Blue. Nu we weten dat de flessenpost van Message in a Bottle verandert in een molotovcocktail, zal ons een meer dan knallend optreden te wachten staan.

 

Paul Sterk

Sinds 2009 is Paul Sterk huiscolumnist van Bospop.