Zomerklaar

Zomerklaar

Wanneer je net als ik maar oud genoeg wordt, ga je op gezette tijden je bovenkamer afstoffen, omdat je weet dat ergens een verborgen schat wacht. In dit geval: Chic, Chic. Give me a C C. Give me an H H. Give me an I I. Give me a C C. De Chic Cheer dus.

Chic, veertig jaar geleden alweer. Natuurlijk was daar zonneklaar Le Freak, c’est chic. Maar Chic blijft voor mij onlosmakelijk verbonden met het TV-duo F.Jacobse en Tedje van Es. Voor wie 1979 te ver weg ligt, het zit zo: Jacobse en Van Es zijn twee Haagse Vrije Jongens, vol humor en spitsvondig vertolkt door Van Kooten en De Bie. Met een knipoog hebben Jacobse en Van Es een nieuwe uitdrukking onze taal in geslingerd: ‘is uw tuin al winterklaar?’

Terwijl ze met quasi-professionele blik de tuin van een argeloos mevrouwtje inspecteren, zien beide louche handelaars wat er mis is. Scheurgras! En geschrokken scheuren ze een grassprietje door midden: hét bewijs dat ze een serieus probleem hebben ontdekt en dat het gazon alleen hersteld kan worden door het inzaaien van ‘neutronenkorrels’. Tegen een flink bedrag uiteraard. De korrels blijken domweg basterdsuiker. Het dankbare dametje betaalt al te graag. Zelden is gebakken lucht zo briljant op TV gebracht.

Tegenwoordig is ‘winterklaar’ een gevleugeld begrip dat erg letterlijk wordt genomen in de wereld van huis & tuin & auto. Met als variatie op een thema: menig gemeente, inclusief Bospop-town, voert campagne onder de vlag ‘waterklaar’. Dit alles om ons bij stortbuien tegen wateroverlast te wapenen of bij grote droogte tegen watertekort.

In het gangenstelsel van mijn geheugen zwerft de muziek van Chic. De afleveringen van Jacobse en Van Es werden namelijk begeleid met het intro van hun Chic Cheer: Chic, Chic… Come on everybody. Give me a C C. Etc. Altijd als ik het woord ‘winterklaar’ hoor of lees klinkt er Chic Chic in mijn hoofd. Datzelfde heb ik inmiddels met ‘waterklaar’. Zodra Nile Rodgers & Chic op Bospop de eerste klanken van Chic Chic laten horen, weet ik dat Bospop officieel 100% zomerklaar is. Ik ben in elk geval al helemaal klaar voor Bospop 2019.

Paul Sterk