De Bospopformule

Hoe wonderlijk is het dat je je 40ste verjaardag maar liefst 2 jaar kunt uitstellen en toch niet ouder wordt? Iets als 40+2=40…? Deze formule klinkt haast als een raadsel uit de mond van een fabeldier uit de klassieke mythologie. In ons geval is de oorzaak weinig raadselachtig, want corona gooide de afgelopen jaren van alles omver. Maar de 40ste editie van Bospop komt er nu eindelijk écht aan.

Er bestaan formules waarmee je kunt bepalen hoe oud een dier in mensenjaren zou zijn. Afhankelijk van welke tabel je hanteert is de levensfase van een kat van 6 vergelijkbaar met een 40-jarige mens. Bij een hond wordt het lastiger, want dat hangt af van formaat en gewicht. Maar pak een chihuahua van 6 jaar, dan kom je ook op 40 jaar bij de mens. Een 4 jaar oud konijn telt 40 mensenjaren.

Van jaar 1 naar jaar 40. Bospop in vogelvlucht, of beter gezegd, in bosuilvlucht. Begonnen als festival met amateurbands bleken de kinderschoenen snel te krap en verplaatste Bospop zich naar openluchttheater De Lichtenberg. Van puberteit naar volwassenheid: de stap naar sportpark Boshoven kwam bij de 14e editie. De volgende oei-ik-groei-fase bracht het festival naar de steeds grotere velden van Weert-Noord.

Je kunt je afvragen: hoe oud is een veertigjarig festival, omgerekend in mensenjaren? En hoeveel is een ééndaags festival dan weer jonger dan een meerdaags festival? Daar zou iemand eens een formule voor mogen bedenken om dat uit te rekenen. Ik nodig de popprofessoren onder u dan ook van harte uit om deze onderbelichte tak van wetenschap eens nauwgezet te bekijken, bij voorkeur in het schijnsel van 40 verjaardagskaarsjes op een Weerter vlaai naar keuze. De passende formule mag u me altijd toesturen, want ik ben dol op dit soort vergelijkingen. Is over tien jaar ook weer handig bij het gouden jubileum van Bospop. Want de Bospopformule is onverwoestbaar.

 

Paul Sterk

Sinds 2009 is Paul Sterk huiscolumnist van Bospop.