Loveland 22

Loveland 22

Tijdens de Bospoploze coronajaren bleek luisteren naar vinyl voor mij meer dan troostend. Niet alleen muziekliefhebbers misten hun broodnodige dosis concerten. Voor muzikanten voelde dit zeker nog zwaarder. De lockdown trok over onze planeet en sloeg ook toe in de Verenigde Staten, waar Colemine Records is gevestigd. Colemine, ooit opgericht door Terry Cole, behoort dankzij vele muzikale soul- en funkpareltjes tot één van mijn favoriete platenmaatschappijen. Mijn platenkast telt niet voor niets aardig wat albums van Colemine Records.

Terwijl de lockdown een knagende onzekerheid met zich meebracht, bedacht meneer Cole om van 22 artiesten uit zijn stal elk een lied op te nemen. Hij maakte hiermee een verzamelalbum, juist om het muzikale familiegevoel van Colemine door te laten schemeren. Want iedereen zat in hetzelfde schuitje en zo creëerde hij toch saamhorigheid. Het werd een dubbelelpee met de hoopvolle titel: Brighter Days Ahead (en ja, het staat in mijn platenkast). Alsof Colemine wil afdwingen dat achter de horizon mooie dagen in het verschiet liggen. Op de hoes van het album is de zon afgebeeld als een stralende elpee, die statig verrijst vanachter een sappig groen heuvellandschap. 22 artiesten van Colemine Records. Het getal 22 wordt niet voor niets vaak gezien als meestergetal, een optimistisch symbool van evenwicht en harmonie, waarmee een nieuwe rooskleurige tijd aanbreekt.

Niet geheel toevallig komt het tweeëntwintigste en dus allerlaatste lied op Brighter Days Ahead uit de koker van Neal Francis. Het heet, heel toepasselijk, Changes. De dingen blijven niet zoals ze waren. Er staan ons betere tijden te wachten. “I’m not living the way I did anymore. Oh no,” zingt hij ons toe. En laat juist Neal Francis in 2022 – inderdaad, 22 – op Bospop spelen.

Net als een getal kan ook een naam soms een goed voorteken zijn. Je zou denken dat het een stad uit een sprookjesboek of fantasyfilm is, maar de plaats Loveland bestaat echt. Het ligt in Ohio in de Verenigde Staten en inderdaad, juist in Loveland is Colemine Records gevestigd. En van daaruit waait ongemerkt een muzikale wind van verandering, hoop en liefde over de wereld. Een wind die bij ons het gras van de velden van Bospop laat ritselen. Waardoor ook Weert een beetje als een soort Loveland aanvoelt.

 

– Paul Sterk

Sinds 2009 is Paul Sterk huiscolumnist van Bospop.