Magical Mystery

Hoe klassieker de muziek, des te gewoner wordt het dat andere musici dan de oorspronkelijke makers het uitvoeren. Van het Koninklijk Concertgebouworkest tot André Rieu: als je de wetten van de popmuziek er op los laat zijn het eigenlijk tribute muzikanten. Het is overduidelijk dat Beethoven, Mozart of Strauss hun werk zelf niet meer kunnen vertolken. Maar niemand komt op het idee om de Wiener Philharmoniker als een cover-band te zien, toch? Daarbij, er is niks mis met covers. Ook The Beatles grossierden er in: Roll over Beethoven, om er maar eens eentje te noemen.

De vier Beatles stopten ruim een halve eeuw geleden met het maken van muziek. Ieder ging daarna zijn eigen weg. De invloed van John, Paul, George en Ringo is evenwel ongekend. Zoals we nu over Vivaldi en Bach spreken zal er vast ooit een tijd komen dat ook het repertoire van The Beatles tot de klassieken wordt gerekend, voor zover dat nu al niet gedaan wordt. Niet alleen zijn hun albums de laatste jaren volop geremasterd, Yesterday behoort tot het meest gecoverde lied aller tijden, als we het Guinness Book of Records mogen geloven. Ruim 3000 versies van Yesterday. De uitvoering van The Beatles zelf duurt een kleine twee minuten. Als je er van uit gaat dat al die covers gemiddeld pakweg even lang duren en je plakt ze aan elkaar dan hoor je dat ene lied vier volle dagen. Onafgebroken. Qua lengte kan daar geen enkele editie van Bospop tegenop. Daartegenover staat dat Bospop een stuk gevarieerder is dan 100 uur louter Yesterday.

De magie van The Beatles leeft voort. Als er één gezelschap is dat het mysterie van The Beatles zo natuurgetrouw probeert te benaderen dan is het The Analogues wel. Ze gebruiken de meest authentieke instrumenten, juist om zo dicht mogelijk bij het geluid van de heren uit Liverpool te komen. Ze spelen liedjes die The Beatles nooit live hebben uitgevoerd. Alleen dat al maakt het bijzonder. Ik heb ze een paar keer in het theater mogen beluisteren. Dit is niet zomaar een tribute band, dit is een fanatieke vorm van ambachtswerk om het origineel met precisie te benaderen. Wie gebruikt er anders een aambeeld om er slechts in één lied een bepaalde klank mee op te roepen?

Na het theater bezoeken ze nu ook de festivaltent van Bospop. Doe je ogen dicht en je denkt dat The Fab Four op het podium staat. In 2011 – waar blijft de tijd – heeft menigeen uit volle borst meegezongen met With a Little Help from My Friends, toen Ringo Starr met zijn vrienden Bospop bezocht. Ik ga er van uit dat er straks bij The Analogues genoeg liedjes de revue passeren die hetzelfde meezing-effect oproepen. Daarbij zijn we met één uitvoering van Yesterday trouwens al blij genoeg, lijkt me. Onder het motto Get Back kunnen we ons hoe dan ook opmaken voor reis door de tijd met een variant op de Magical Mystery Tour. Ik zou haast besluiten met een kreet die The Beatles niet kenden: hashtag zin in!

Paul Sterk
Sinds 2009 is Paul Sterk huiscolumnist van Bospop.