Blog – De onbeheersbare factor

Bij de organisatie van Bospop proberen we alles zo goed mogelijk te regelen voor alle betrokkenen. De omgeving, artiesten, leveranciers, bezoekers, vrijwilligers, deelnemende verenigingen en ingehuurd personeel. Ook na de 36e editie dit jaar wordt er geëvalueerd en zullen er ongetwijfeld weer verbeterpunten zijn. Op die wijze proberen we ons festival te optimaliseren zodat we onze bezoekers een optimaal “product” kunnen aanbieden, want de bezoeker is de brandstof voor het festival.
Daarbij proberen we alle elementen zo goed mogelijk te beheersen. Denk maar eens aan het verwerken van de verkeersstromen. Bezoekers komen tussen 10 en 13 uur massaal naar het festival. Dit leidt tot een piek in de verkeersverwerking. Het mag niet leiden tot een opstopping van afritten van de A2. Daarom is een snelle doorstroming op de parkeervoorzieningen van essentieel belang.

Vorig jaar zaterdag hadden we erg veel dagbezoekers. Daar hadden we onvoldoende op ingespeeld bij de ticketcontrole aan de entree. Dit jaar hebben we erg veel weekendtickets en zullen we het aantal doorgangssluizen op zaterdags hierop moeten aanpassen. Vervolgens zullen we dat op zondag moeten wijzigen omdat dan al veel bezoekers van hun festivalbandje zijn voorzien. Dit zijn zaken waar we vooraf op kunnen anticiperen om de doorstroom beheersbaar te houden. Vorig jaar was er onvoldoende doorstroom bij de fietsenstalling op zaterdag waardoor mensen hier te lang moesten wachten en daardoor mogelijk (een deel van) Racoon hebben gemist. Ook hier zorgen we dit jaar voor een snellere doorstroming door het verleggen van de fietsenstalling, het verruimen van de toegang en het inzetten van meer personeel wat op een “slimmere” manier de afhandeling zal doen.

Er zijn dus veel organisatorische factoren die we kunnen beïnvloeden. De wijze van beïnvloeding bepaalt of die factoren beheersbaar zijn. Het zal nooit lukken om tijdens het piekmoment van aankomst er voor te zorgen dat mensen binnen 5 minuten na aankomst op het festivalterrein staan. Beheersbaar wil hier dus zeggen dat mensen binnen een acceptabele tijd binnen zijn waarbij voorkomen moet worden dat mensen zich gaan ergeren.

Praktisch alle elementen van het festival zijn beheersbaar. Jammer genoeg niet allen: HET WEER.
Het liefst hadden we natuurlijk bij de op- en afbouw droog weer met een mager zonnetje met 20 graden en tijdens het festival droog met 23 graden. Eieren naar de nonnen geeft geen zekerheid, dus we krijgen het zoals het komt. Vanaf dag 1 van de opbouw tot de laatste dag van de afbouw monitoren we het weer. We houden per minuut de ontwikkelingen bij om, in geval van noodzaak, te kunnen anticiperen. Op deze wijze proberen we ook dit element te beheersen. Dat kan gaan van het aanleveren van extra waterpunten, uitdelen van (zoute) soep , uitdelen natte sponzen tot het sluiten van een tent bij storm en het waarschuwen van het publiek bij een aankomende onweers- of stortbui.

We hebben ervaring met extreme hitte en bovenmatige “nattigheid”. We kunnen de gevolgen van de weersomstandigheden beheersen maar het weer zelf, helaas niet.

Peter Verkennis
Voorzitter Stichting Bospop

27 mei 2016

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken